Recepten Samen Koken

De volgende succesrecepten zijn hier verzameld:

Msemen (Marokkaanse pannenkoekjes)
Kobba  (gerecht uit het Midden-Oosten)
Halawat Aljoubn (Libanees toetje)

Msemen (Marokkaanse pannenkoekjes)

Benodigdheden:
Bak- of grilplaat
1 kilo patent tarwebloem
1 pond semola (harde tarwegriesmeel)
Flinke snuf zout
Zakje vanillesuiker
Water
1 theelepel gist
2 zakjes RUF bakpoeder
Roomboter
Reddy zonnebloemolie

Bereidingswijze:
Meng in een grote bak of kom: 1 kilo patent tarwebloem, 1 pond semola, 1 theelepel gist, de flinke snuf zout, en het zakje vanillesuiker.

Meng dit heel goed met lauw water. Het water beetje bij beetje toevoegen, tot je een stevige deegbal hebt.

De bal aan alle zijden besprenkelen met de zonnebloemolie, en nogmaals goed kneden.

Dan in een zak (bijvoorbeeld een diepvrieszak) minstens een kwartier laten rusten (hoe langer, hoe beter), buiten de koelkast.

Vervolgens van de grote deegbal kleine balletjes maken, door het deeg steeds naar binnen te vouwen.

Zet in een klein schaaltje een flinke handvol griesmeel gemengd met een zakje bakpoeder klaar.

Rol de kleine balletjes nu heel dun uit, waarbij je steeds wat olie toevoegt.

Als je een platte pannenkoek hebt, bestrooi je die met het griesmeelmengsel en gesmolten roomboter. Dan weer dubbelvouwen, waarbij je in elke plooi het griesmeelmengsel en wat boter strooit. Opnieuw plat uitrollen, en dan opnieuw vouwen tot een vierkantje. Let er op dat je in elke plooi het griesmeelmengsel en de gesmolten boter strooit.

Daarna kun je de pannenkoekjes bakken op de bakplaat (zo’n 2 à 3 minuten per kant, tot ze bruin zijn.

Lekker met honing, of met kaas (volgens sommigen).

Kobba (gerecht uit het Midden-Oosten)

Benodigdheden voor het deeg:
Bulgur (verkrijgbaar in de Turkse winkel Makadocentrum)
Gesnipperde uien
Twee aardappels
Zwarte peper, rode peper
Komijn (kun je ook weglaten als je er niet van houdt)
Zout
Reddy zonnebloemolie
NB: de hoeveelheden een beetje op gevoel doen.

Benodigdheden voor de vulling:
Lamsgehakt
Fijngehakte walnoten
Mix kruiden
Zout
Ook hier weer de hoeveelheden op het gevoel.

Bereidingswijze deeg:
Mix dit geheel in een mixer, en doe er eventueel water bij om goed te kunnen kneden.

Maak er balletjes of peervormpjes van, even laten rusten.

Bereidingswijze vulling:
De vulling even aanbakken, tot het gaar is (niet té gaar).

Met je vinger de deegballetjes uithollen, en daar de vulling instoppen. Balletjes weer goed dichtmaken.

De gevulde balletjes bakken in de zonnebloemolie, ongeveer 10 minuten, tot ze bruin zijn.

Halawat Aljoubn (Libanees toetje)

Benodigheden voor het toetje:
Harde tarwe griesmeel
3 zakjes mozzarella
4 lepels oranjebloesem
1 bakje mascarpone
1 bakje roomkaas
Gestampte pistachenoten
Vershoudfolie

Benodigdheden voor het siroopje:
1 groot glas suiker
2 lepels oranjebloesem

Bereidingswijze:
Verwarm in een steelpan 1 glas water, 3 zakjes mozzerella en harde tarwegriesmeel, en blijf dat goed roeren tot het een bal is geworden. Voeg tijdens het roeren 4 lepels oranjebloesem toe, en roer die mee.

Als het een bal is geworden rol je die langwerpig uit. Tweemaal rollen. In vershoudfolie op laten stijven in de koelkast, of in de vriezer (dat gaat sneller). Als het hard is geworden, kun je er plakjes van snijden.

Net voor het opdienen bestrooien met gestampte pistachenoten en het siroopje.

Voor het siroopje neem je een groot glas water, een groot glas suiker, en twee lepels oranjebloesem. Verwarmen tot het stroperig is, en blijven roeren.