Nieuws

Bijles voor kinderen

Heb je een zoon of dochter op de basisschool die extra hulp kan gebruiken, dan moet je voortaan in La CaZa zijn. Joost Jan geeft in samenwerking met Balans Nieuwegein bijles in onder andere rekenen, begrijpend lezen en aardrijkskunde. Het wordt gegeven in kleine groepjes van maximaal zes kinderen.

Wanneer
Vanaf 7 december elke vrijdag*. Keuze uit 15.00 tot 16.00 uur of 16.00 tot 17.00 uur. *Vanwege de kerstvakantie vervalt de bijles op 21 en 28 december, en 4 januari.

Kosten
€20,- per vier weken (€5,- per uur).

Informatie en aanmelden
Website: Bijles van Joost Jan
E-mail: info@bijlesvanjoostjan.nl
Tel.: 06 -1405 0994

Uitnodiging Winterfair

Het is ons weer gelukt! Ook dit jaar organiseren we een gezellige Winterfair op het plein aan de Hoornseschans. We doen dit samen met Wijkhuis La CaZa en Wijknetwerk Fokkesteeg. Kom op vrijdag 14 december ook langs tussen 12.00 tot 19.00 uur. Je kunt genieten van traditionele lekkernijen zoals erwtensoep. Ook zijn er heerlijkheden uit het Midden-Oosten, speciaal gemaakt door de vrijwilligers van Balans Nieuwegein.

Er staan diverse kramen waar je leuke en mooie producten kunt kopen, veelal handgemaakt. Aan de kids wordt natuurlijk ook gedacht. Zo wordt er voorgelezen en kan er geknutseld worden. In La CaZa kun je er warmpjes bij zitten en genieten van wat de keuken en bar te bieden heeft.

Nog kramen beschikbaar
De kramen kunnen kosteloos worden “gehuurd”. Aanmelden door een e-mail te sturen naar: wijknetwerkfokkesteeg@gmail.com.

Interview met vrijwilligster Samar

Vrijwilligershuis Nieuwegein heeft Samar Abdul Hussein (61 jaar) geïnterviewd. Samar komt oorspronkelijk uit Irak en woont nu 11 jaar in Nieuwegein. Ze is naaister bij Stichting Balans Nieuwegein, waar ze kleding helpt repareren.

Hieronder kun je het volledige interview lezen:

 

‘Het doel van Balans is om buurtbewoners te leren om over hun culturele en religieuze grenzen heen te kijken, door mensen samen te brengen en zo samen iets bereiken.

Waarom heb je besloten vrijwilligerswerk te gaan doen?
Omdat ik iets voor de mensen wil betekenen. Eigenlijk is het doel drieledig: ik wil graag in contact komen met mensen, ik wil de mensen graag wat leren en door kleding te repareren stimuleren we de mensen om te recyclen.

Begrijp ik het goed dat je de mensen ook zelf leert naaien?
Ja, het daadwerkelijke reparatiewerk doe ik zelf, maar we werken alleen met amateurs. Iedereen kan leren naaien. Sommigen nemen ook hun eigen naaimachine mee die altijd maar bleef staan en waar ze nu eindelijk mee leren werken.

Ben je altijd al naaister van beroep geweest? Of is het meer een hobby?
Ja, in eigen land was ik al naaister. Maar het is ook absoluut een hobby, beide dus.

Hoeveel uur per week doe je dit?
Zes uur per week.

Wat vind je het leukst aan je werk bij Balans, wat brengt het je?
Alles is leuk! Vooral het contact met de mensen die de reparatieklussen komen brengen, iedereen heeft wat te vertellen. Een bruidsjurk die versteld moet worden, een dierbaar kledingstuk of gordijnen. Alles heeft een eigen verhaal.

Leukste ervaring?
De dankbaarheid. Ik heb een keer een bos bloemen gekregen omdat ik een kledingstuk had gerepareerd, waarvan was gezegd dat het niet meer gerepareerd kon worden.

Wil je dit nog lang blijven doen?
Ja, voor altijd! Zolang als ik leef, wil ik dit nog blijven doen.” Toevoeging van Hanan (directeur/coördinator van Balans), die naast haar zit: “Oh, ik laat haar ook écht niet los, ik ben zuinig op haar.’

 

 

 

 

Moeder en Kind Fun verhuisd

Moeder en Kind Fun, een activiteit van Balans Nieuwegein, vindt niet meer in La CaZa plaats. We hebben gemerkt dat de kinderen meer ruimte nodig hebben. Daarom zijn we verhuisd naar een speeltuin in Fokkesteeg. Adres: Havelterschans 6.
De kinderen kunnen bij droog weer lekker in de buitenlucht rennen en vrij met elkaar spelen.Terwijl de moeders met elkaar een praatje maken. Bij nat weer wordt er in overleg met de moeders een bezoek aan de bibliotheek of kinderboerderij gebracht.

Moeder en Kind Fun vindt elke donderdag plaats van 13.00 tot 14.30 uur.
Aanmelden via:  info@balansnieuwegein.nl.

Eet mee tijdens Integratielunch!

Op donderdag 11 oktober wordt het Nationale Integratiediner georganiseerd. Balans Nieuwegein sluit graag aan en doet het op haar eigen unieke wijze, namelijk met een Integratielunch op deze dag in La CaZa.

Verleden jaar vond het ook plaats en was het een groot succes. Zo’n 90 wijkbewoners genoten toen van een uitgebreide lunch in de voorloper van La CaZa, Wijkhuis De Steeg. Bij binnenkomst zeiden sommige deelnemers verrast: “Ik dacht een broodje met beleg te krijgen”. Maar zij zagen lange tafels met grote, aantrekkelijk opgemaakte, schalen met de heerlijkste gerechten en roken de heerlijkste, exotische geuren. Er kon gekozen worden uit gerechten van Syrische, Iraakse, Javaans-Surinaamse, Marokkaanse en Nederlandse oorsprong.

Geniet dit jaar ook (weer) mee. De Integratielunch is van 12.00 tot 14.00 uur.

Kosten
Kaartjes à €2,- zijn vanaf maandag 17 september verkrijgbaar aan de bar van La CaZa, Hoornseschans 101. Wees er snel bij, het aantal kaartjes is beperkt!

Informatie
Neem contact op met Hanan Amnouh van Balans Nieuwegein. E-mail: h.amnouh@balansnieuwegein. Of bel: 06 – 1860 7916.

 

 

 

 

 

 

 

Moeder en Kind Fun

Ben je een moeder van een kind tussen 0 en 4 jaar??? Heb je zin om in contact te komen met andere jonge moeders met kids? Kom dan naar de Moeder en Kind Fun in La CaZa; het wordt georganiseerd door Balans Nieuwegein.
De kinderen kunnen met elkaar spelen en kleuren. Verhaaltjes worden voorgelezen door een vrijwilliger of een moeder Het is een mooie gelegenheid voor moeders om bij een kop koffie of thee met elkaar te praten

Wanneer
Vanaf Elke donderdag van 13.00 tot 14.30 uur.

Kosten
Gratis.

Informatie
Neem contact op met Balans Nieuwegein. Telefoonnummer: 06–1860 7916. E-mail: info@balansnieuwegein.nl.

Fokkesteeg Fiësta: Wij doen mee!

Op zaterdag 25 augustus wordt de Fokkesteeg Fiësta georganiseerd op het plein aan de Hoornseschans! Kom je het ook meevieren? Met muziek, dans, braderie, lekkere hapjes/drankjes en veel meer. Natuurlijk is er ook aan de kinderen gedacht. Zo is er een kinderrommelmarkt en zijn er spelletjes. Diverse partijen werken samen om er een onvergetelijk feest van te maken: Wijknetwerk Fokkesteeg, La CaZa, gemeente Nieuwegein, en ondernemers/winkeliers.

De Fokkesteeg Fiësta is een wijkfeest. Maar… ook inwoners uit de andere wijken van Nieuwegein zijn van harte welkom voor de live-optredens, de interessante koopjes en de lekkere hapjes en vooral de gezelligheid! De Fokkesteeg Fiësta is van 10.00 tot 21.00 uur.

Heerlijke start!

Dat kun je gerust een heerlijke start noemen. Tijdens een ochtendworkshop een verrukkelijke en strakke taart maken, fraai decoreren en die aan het eind mee naar huis nemen. Vandaag was dit voor de eerste keer mogelijk in La CaZa, zie foto. De workshop wordt mogelijk gemaakt door Najma Sweet Cake in samenwerking met Balans Nieuwegein.

Heb je de workshop gemist? Niet getreurd. Er zijn nog andere data waarop je aan de workshop mee kan doen. Kijk hier voor meer informatie.

 

Naamswijziging locatie

Balans Nieuwegein is voortaan actief in La CaZa, voorheen heette het Wijkhuis De Steeg. Het adres blijft dus ongewijzigd: Hoornseschans 101, 3432 TK in Nieuwegein.

Workshop basistaart decoreren

Ben jij benieuwd hoe je een strakke taart kan maken? Dan is deze workshop echt iets voor jou!

Wat leer je in deze workshop?
– De basistechnieken zoals: snijden, vullen en afsmeren
– Plooivrij een taart bedekken met fondant
– Bloemen en parels maken

Wat staat er voor je klaar?
– Taart voor 10 personen
– Chocolade ganache om mee af te smeren
– De materialen, zoals fondant en vormpjes staan tot je beschikking
– Taartendoos om je taart in mee te nemen
– Inclusief: koffie of thee met wat lekkers

Wat moet je zelf meenemen?
– Zin om er iets moois van te maken en je creativiteit

Wat is het resultaat?
Je neemt een prachtig versierde taart mee naar huis. De taarten kunnen zeker nog een dag of vijf in de koelkast bewaard worden of zelfs een aantal maanden in de vriezer.

Wanneer*
De workshop duurt drie uur. Je kunt kiezen uit verschillende data.
Maandag 7, 14, 21 en 28 mei: van 12.30 tot 15.30 uur.
Vrijdag 4, 18 en 25 mei: van 10.00 tot 13.00 uur.
Zaterdag 12 mei: van 10.00 tot 13.00 uur.
*De workshop gaat door bij minimaal 5 deelnemers.

Waar
Wijkhuis De Steeg, Hoornseschans 101, 3432 TK Nieuwegein.

Kosten
€ 37,50 p.p. De betaling moet vóór de workshop zijn voldaan.

Informatie & aanmelden
Mailen naar najimanet@hotmail.com of stuur pb via Facebook Najma Sweet cake.
Geef je snel op want vol=vol!
Delen is Life 😍🌸