Category Archive Nieuws

Fokkesteeg Bruist met Balans Nieuwegein

Op vrijdag 10 mei bruist Fokkesteeg van energie, vrijwilligers en activiteiten. Balans Nieuwegein en Wijknetwerk Fokkesteeg nodigen je van harte uit om op deze dag kennis te maken met de (vrijwilligers)organisaties die actief zijn in onze bruisende wijk.

Speciaal voor Fokkesteeg Bruist biedt Balans Nieuwegein gratis kledingreparaties aan. Andere organisaties laten ook graag zien wat ze in huis hebben, waaronder een voorproefje haken en breien. Er is nog veel meer te beleven, zoals je op de flyer kunt zien.

 

 

 

Arabische les voortaan in de bibliotheek

Sinds 25 maart jl. wordt de Arabische les niet meer in La CaZa gegeven, maar op de tweede verdieping van de Centrale bibliotheek, Stadsplein 1c. De tijd is ongewijzigd: elke maandag van 17.00 tot 19.00 uur.

De les is voor zowel basis- als middelbare scholieren. De volgende onderwerpen worden behandeld: leesvaardigheid, schrijfvaardigheid, grammatica, luistervaardigheid en spreekvaardigheid. De kosten zijn €40,- per schooljaar. Kijk hier voor meer informatie en voor het aanmelden.

Gezocht: organisaties uit Fokkesteeg voor bruisende vrijwilligersmarkt!

Stichting Balans Nieuwegein organiseert op vrijdag 10 mei de vrijwilligersmarkt Fokkesteeg Bruist in samenwerking met Stichting Wijknetwerk Fokkesteeg en het VrijwilligersHuis.
Met deze markt willen wij de wijkbewoners van Fokkesteeg kennis laten maken met de (vrijwilligers-)organisaties die actief zijn in Fokkesteeg. Tijdens Fokkesteeg Bruist kunnen organisaties zich presenteren aan de bezoekers, vrijwilligers werven en kennismaken met andere organisaties.

Uw organisatie krijgt een eigen tafel of statafel, welke vanaf 13.00 uur kan worden ingericht. We beginnen om 14.00 uur, de wijkbewoners hebben tot 17.00 uur de mogelijkheid om langs de tafels te lopen om informatie te verzamelen over de verschillende organisaties. De vrijwilligersmarkt vindt plaats in wijkhuis La CaZa, Hoornseschans 101, uiteraard in Fokkesteeg.

Aanmelden
Wij verzoeken u uw aanmelding te bevestigen voor donderdag 4 april 2019, voorzien van:
uw logo voor de PR, aantal personen, statafel of tafel en of u elektriciteit nodig heeft.
Uw aanmelding/bevestiging voor deze bruisende middag kunt u per e-mail sturen naar Hanan Amnouh: h.amnouh@balansnieuwegein.nl

Bijles voor kinderen (tijdelijk) gestopt

Bijles op basisschoolniveau ligt tijdelijk stil. Balans Nieuwegein werkt aan een oplossing.

 

Kledingreparatie: kwaliteit voor een zeer schappelijke prijs!

Elke dinsdag wordt door deelnemers van Balans Nieuwegein kleding gerepareerd. Buurtbewoners bieden nieuwe of gedragen kleding aan waarvoor een aanpassing of reparatie noodzakelijk is.
De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit: broek inkorten en/of innemen, rits maken, jurken en rokken inkorten, tailleband voor een jurk of rok in orde maken, innemen van een jurk, tuniek of blouse, knoopjes aanzetten en reparatie van gaatjes.

Wanneer
Elke dinsdag van 11.30 tot 15.00 uur. Klanten kunnen kledingstukken alleen in die uren aanbieden.

Prijzen
Broek inkorten € 3,-, broek innemen € 5,- rits maken € 4,-, jurken en rokken inkorten € 4,-, tailleband voor een jurk of rok € 4,-, innemen van jurk ,tuniek of blouse € 4,-
Knoopjes aanzetten € 1,-, reparatie van gaatjes, afhankelijk van grootte € 1,- tot € 3,-. Overige kledingreparatie in overleg.

Meer informatie
Neem contact met ons op en klik hier.

Tijdens voorjaarsvakantie gesloten

Van 23 februari tot en met 3 maart 2019 bieden wij geen activiteiten aan.

Buurtevent met hapjes van onze vrijwilligers

Op zaterdag 12 januari organiseert de gemeente in La CaZa van 14.00 tot 17.00 uur een buurtevent voor alle inwoners van Schansen-Noord. Speciaal voor deze middag zijn heerlijke hapjes klaargemaakt door onze vrijwilligers.

‘Op deze middag kijken we samen met u vooruit naar 2019 en willen we u inspireren om samen met de gemeente de buurt te verbeteren. De gemeenteraad ging op 11 oktober akkoord met de verdere uitwerking van de kansenkaart naar een plan voor de vernieuwing van uw buurt en stelt hiervoor €5.900.000,- beschikbaar. Met dit budget kan de gemeente samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners aan de slag met het uitwerken van ideeën voor het vernieuwen van de bestrating, verlichting, parkeerterreinen, het groen en de speelplekken. 2019 staat dan ook in het teken van het samen ontwerpen van een prettige leefomgeving voor uw buurt.

De gemeente kan zich voorstellen dat er veel vragen spelen op dit moment. Wat betekent het voor mij als inwoner? Wanneer worden de ideeën die ik eerder heb ingebracht uitgevoerd? Kan ik nog een idee en/of verbeterpunt indienen voor het vernieuwingsplan? Is er al een schetsontwerp voor mijn straat? Als ik een vraag heb over Betere Buurten waar kan ik dan terecht? Het team van Betere Buurten staat op deze middag klaar om al die vragen te beantwoorden,’ aldus de gemeente.

Lees hier meer informatie, waaronder het volledige programma, betreffende het buurtevent.

Wintermarkt met Balans Nieuwegein

Op vrijdag 14 december kun je van 15.00 tot 19.00 uur genieten van de Wintermarkt op het plein aan de Hoornseschans en in La CaZa. Gezellig shoppen voor originele, handgemaakte cadeautjes, snuffelen op de boekenmarkt of koop de heerlijkste versgebakken koekjes.
Ook zijn er heerlijkheden uit het Midden-Oosten, speciaal gemaakt door de vrijwilligers van Balans Nieuwegein.

Buiten is het Winterterras met chocolademelk. In La CaZa vind je allerlei gezellige kraampjes. Voor de kinderen is er een Kids Loterij en een vrolijk schminkteam. Wijknetwerk Fokkesteeg en La CaZa trakteren op gratis erwtensoep.

Iedereen is van harte welkom! De Wintermarkt is een evenement van Balans Nieuwegein, La CaZa, en Wijknetwerk Fokkesteeg.

Interview met vrijwilligster Samar

Vrijwilligershuis Nieuwegein heeft Samar Abdul Hussein (61 jaar) geïnterviewd. Samar komt oorspronkelijk uit Irak en woont nu 11 jaar in Nieuwegein. Ze is naaister bij Stichting Balans Nieuwegein, waar ze kleding helpt repareren.

Hieronder kun je het volledige interview lezen:

 

‘Het doel van Balans is om buurtbewoners te leren om over hun culturele en religieuze grenzen heen te kijken, door mensen samen te brengen en zo samen iets bereiken.

Waarom heb je besloten vrijwilligerswerk te gaan doen?
Omdat ik iets voor de mensen wil betekenen. Eigenlijk is het doel drieledig: ik wil graag in contact komen met mensen, ik wil de mensen graag wat leren en door kleding te repareren stimuleren we de mensen om te recyclen.

Begrijp ik het goed dat je de mensen ook zelf leert naaien?
Ja, het daadwerkelijke reparatiewerk doe ik zelf, maar we werken alleen met amateurs. Iedereen kan leren naaien. Sommigen nemen ook hun eigen naaimachine mee die altijd maar bleef staan en waar ze nu eindelijk mee leren werken.

Ben je altijd al naaister van beroep geweest? Of is het meer een hobby?
Ja, in eigen land was ik al naaister. Maar het is ook absoluut een hobby, beide dus.

Hoeveel uur per week doe je dit?
Zes uur per week.

Wat vind je het leukst aan je werk bij Balans, wat brengt het je?
Alles is leuk! Vooral het contact met de mensen die de reparatieklussen komen brengen, iedereen heeft wat te vertellen. Een bruidsjurk die versteld moet worden, een dierbaar kledingstuk of gordijnen. Alles heeft een eigen verhaal.

Leukste ervaring?
De dankbaarheid. Ik heb een keer een bos bloemen gekregen omdat ik een kledingstuk had gerepareerd, waarvan was gezegd dat het niet meer gerepareerd kon worden.

Wil je dit nog lang blijven doen?
Ja, voor altijd! Zolang als ik leef, wil ik dit nog blijven doen.” Toevoeging van Hanan (directeur/coördinator van Balans), die naast haar zit: “Oh, ik laat haar ook écht niet los, ik ben zuinig op haar.’

 

 

 

 

Moeder en Kind Fun verhuisd

Moeder en Kind Fun, een activiteit van Balans Nieuwegein, vindt niet meer in La CaZa plaats. We hebben gemerkt dat de kinderen meer ruimte nodig hebben. Daarom zijn we verhuisd naar een speeltuin in Fokkesteeg. Adres: Havelterschans 6.
De kinderen kunnen bij droog weer lekker in de buitenlucht rennen en vrij met elkaar spelen.Terwijl de moeders met elkaar een praatje maken. Bij nat weer wordt er in overleg met de moeders een bezoek aan de bibliotheek of kinderboerderij gebracht.

Moeder en Kind Fun vindt elke donderdag plaats van 13.00 tot 14.30 uur.
Aanmelden via:  info@balansnieuwegein.nl.